Växthus.

Jag har alltid älskat växthus, orangerier,lusthus, punschverander och uterum.
Faktisk kan jag även charmas av tanken på inglasade balkonger eller som vi brukar skoja pensionärskuvöser.
Det tråkiga med dessa är att folk har kört fast i de traditionella balkong tankarna.
Vissa har dem helt till "uterum" det vill säga två jättestolar och sedan fick inget mer plats.
En inglasadbalkong är ju lite av ett växthus.
Så man kan ju verkligen passa på att ha växter som annars kan vara svåra, ja ibland näst intill omöjliga.
Man kan ha fina olivträd, härliga fikon som du sedan kan äta av.
Den vackert röda kamelian och magnolian som är vit och när blomman gulnat doftar den härligt vanilj. Dessa skulle kunna växa sig enorma på en inglasad balkong men är jättesvåra i en lägenhet. Inte bara för att de vill ha så kalkfattigt vatten som möjlit. Det är de förbaskade elmenten som är den stora boven.

image95
Fikonbuske

image96
Olivträd


Varför inte odla dina egna kiwis? Kräver dock både han- och honplanta. Varför inte aubergin (äggplanta)eller avakado även om du inte får fruker så är de fantastiskt vackra. Sedan finns det de vanliga som tomater (kärleksäpplen) paprika och andra chilifrukter som även är vackra till skillnad från tomaten som är en riktig risbuske.
Man kan samla kärnor från olika citrusfrukter som du äter under året. Citron, clementiner och apelsiner.
Lånar du sedan en bok från bibblan och lär dig att beskära ett träd så kan du säkert få frukt.
Ja möjligheterna är oändliga. Eftersom du bara behövt köpa jord så har du sparat in massor av pengar som du sedan köper supertjusiga ytterkrukor för.

image93

Ett trevligt växthus


image94

Vinterträdgård.

Mina favorit växthus är de som är murade i grunden och helst mindre rutor á viktorianskt. Sedan hade jag valt att ha odlingsbänkar som också skulle vara murade. Ja det är så vackert, romantiskt och hemtrevligt. Om det dessutom är lite större kan man ha ett bord och några stolar till vakra middagar speciellt på vintrarna eller till senhösten.
Nu har jag ju inget växthus i den dimensionen. Men om man befinner sig i Malmö kan man trösta sig med en god macka eller sallad i slottsparkens kafe vid Mölleplatsen och Malmöslott(museet). Ja de har nästan ett sådant växthus som jag har beskrivit där man kan sitta och äta i en regnig gråmulendag, vilka vi har alltför ofta i den här staden.
Även nu på somrarna kan vi njuta av Slottsparken som sitter ihop med Kungsparken. Till kafet hör en trevlig odling till där den nyblivne trädgårdsägaren kan få många tips på vackra rabatter för hela året. Ni minns kanske TV programet "Gröna rum" de filmade här i från några gånger. Man kan tydligen även bli medlemm i någon form av förening där
typ odlingspolare, trädgårdens vänner eller något liknande. Till kafet tillhör även en trevlig uteservering och en brygga /flotte. Man ska bara komma ihåg att ta med sig kontanter för de har inga möjligheter att ta kort tyvärr.

Ja ni hör själva en sådan som jag kan ju bara inte vara utan ett växthus, så jag köpte ett på IKEA. Där har jag satt chilifrön, de röda lite runda frukterna som är superstarka. Citron kärnor, Physalis kärnor och ett experiment med två dadelkärnor.
alla har kommit upp förutom dadlarna såklart.

image90

Mitt eget  händigt  i hop skruvade miniväxthus.

image91

Citronplantor.

image92

Chiliplanta.

Kommentarer
Postat av: Nils Lundgren

Håller med dig. Vad är det i tv:s trädgårdsprogram som gör det så viktigt att införa betong och kala ytor i ett grönt område? det har vi ju runt om oss och är enbart stressande. I södra England finns det ett begrepp som heter "cottage garden". Du kan få en uppfattning om det i serier som "miss Marple" och "Barnaby". Där kan själen få ro och tiden blir portad redan vid den vitmenade grinden. Oasen bakom Malmöhus har jag också besökt. Underbart. Sköt om dig till nästa gång. Nils den naive.

2008-06-16 @ 18:19:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0