Rabarberefterrätt.

Vi äter ofta rabarber eftersom min man är tokig i inte bara mig utan även just rabarber.
Rabarberkräm, rabarberpaj med glass, rabarbersaft osv. Ja variationerna är många.
Nu i vår har jag utökat med ytterligare en variant som jag kallar "Mikaels rabarberkompott" som jag kom på för någon vecka sedan.

Recept till ca 4 per:

Helst färska hallon
4st rabarber
1/2 vaniljstång
1dl socker
3/4 dl vatten
matlagningsyoghurt
vispgrädde
riven vitchoklad
en knippe citronmeliss.


Skala och slanta rabarberna.
Lägg i kastrull med sockret, vattnet och vaniljstången.



Låt sjuda tills det blir en lagom kräm. Jag vill ha lite hela bitar men man gör som man vill. 


Lägg citronmelissbladen snyggt på varandra och strimla dem tunt.

När kompotten är klar rör du ner citronmelissen och lyfter av kastrullen från värmen.


Medan rabarberna sjuder hinner du vispa grädden och riva chokladen. 
Dessutom har du inte färska hallon bör du klart ta fram de frysta så att de hinner tina.

I dag glömde jag helt bort mina hallon så de är djupfrysta. Då kyls såklart kompotten ner men som tur är är den lika god varm som kall.


 Här serverar jag i koppar annars kan jag tycka att i ett glas skulle se gott ut.
Lägg ca två skedar rabarber och lite hallon, vänd försiktigt.

Lägg en rejäl klick matlagningsjoghurt eftersom det är hela idéen att mixa syrligt, sött och strävt.

Lite grädde för lenhet.

Toppa med vitchoklad och lite citronmellis som dekotation.

Enkelt och frächt med Mikaels rabarberkompott.

Bon Appétit.




Läs även andra bloggares åsikter om Rabarberrecept, Mikaels rabarberkompott, Efterrätt, Rabarberefterätt, Rabarber, Rabarber och yoghurt.

Sommarens bok

Maria Gripes kvartett som kallas skuggserien består av böckerna:

-Skuggan över stenbänken
- ..och de vita skuggorna i skogen
-Skuggornas barn
-Skugg-gömman

Jag har aldrig läst den sista boken kanske var den inte skriven än när jag läste de andra tre. Den är säkert lika bra som de andra tre böckerna.

Bättre sommarlektyr kan man inte önska sig.

Böckerna är fyllda av mystik och känslan är ödesmättad, man har hela tiden en känsla av att det kan gå riktigt illa.

I den första boken "Skuggan över stenbänken" får vi lära känna den fjortonåriga Berta och hennes familj.
Familjen har fått en ny husa vid namn Carolin som snart visar sig vara någon annan än hon först utgett sig för att vara.

I andra boken " De vita skuggorna i skogen" tätnar mystiken och några pusslbitar  till kommer då Bertas och Carolins liv kommer att föralltid vara sammanflätade. Tillsammans kommer de att bli sällskapsdamer åt tvillingarna Arild och Rosilda som bor på slottet Rosengåva. Även tvillingarna och deras familj ruvar på hemligheter.

I den tredje boken växer Berta upp och lite av den instängda känslan släpper och vad jag minns blir några gåtor uppklarade.
Det var dock många år sedan jag läste de här böckerna så man får ta det med en nypa salt.

Som sagt var den sista boken nog inte utgiven när jag läste dem eller så hade den inte hunnit komma på biblioteket där jag lånade mina böcker. Vilket jag tycker att ni också ska göra kanske redan i dag.



Så här minns jag Maria Gripe.

                         

                              

Hur gammal ska man vara när man läser de här böckerna? Ja jag läste mina mellan fyran och sexan men jag tror att upp till åttan kan nog vem som helst tycka om dem.


Helenas dagar är en bloggare som har lästom skuggserien och hon tycker så här.


Läs även andra bloggares åsikter om Tonårslitteratur, Maria Gripe, Skuggserien, Skuggan över stenbänken, ...och de vita skuggerna i skogen, Skuggernas barn, Skugg - gömman, Läslust, Bok, Böcker, Barn- och ungdomslitteratur, Läsförståelse.
  

Boktips för tonåringar.

Det finns ingen tid i en människas liv som man kan bli så berörd av konst som just i tonåren.
Aldrig kommer musik, film och litteratur beröra en så djupt och så omvälvande som det gör en då.
Tack och lov! Säger väl en del. Men själv har jag hunnit bli så gammal att ett rosa skimmer lagts över minnet av min tonårs känslosvall.
T.ex. skrattar jag högt och gärna åt mina dikter och dagboks funderingar. Och under just en sådan tillbakablick kom jag att läsa ur en bok där jag skrev ner böcker och  författare  jag läste under min tonårstid. I den här boken skrev jag även ibland en liten recension om böckerna jag läst vilket är verkligt roligt och intressant att läsa nu.

Vad som är intressant är att de böcker som det finns ett så att säga "ett före och ett efter" är faktiskt alla lästa i min tonår! Jag kan inte påstå att de är de bästa böcker jag läst eller att de betytt mest men i den stund de lästes var de livsavgörande.
Så om man tänker efter, vill man verkligen förändra världen ska man skriva barn och ungdoms böcker.

Den första boken som jag läste som (ja, jag vet inte ens med all livserfarenhet jag har i dag hur jag ska beskriva) slet ansiktet ur ansiktet på mig. Var  boken "Alan och Naomi" av Myron Levoy. 
Jag kommer ihåg att jag grät för första gången i mitt liv utan tårar. Jag tyckte den var så hemsk att den borde vara barnförbjuden!
Jag kan i dag inte minnas om det var barnpogramrt "Boktipset" eller om det var ett radiopogram som tipsat boken "Alan och Naomi" men det var en ganska så populär bok  när jag var barn. Det handlar om en pojke som försöker hjälpa en grannflicka som lider av posttraumatisk stress efter att ha upplevt hemskheter under andra världskriget.
Här hittar du boken.

Den andra boken som störtade om min tonårsvärld var Gerd Brantenbergs "Egalias döttrar". som på min tid var kutym att man läst. Tydligen ansåg jag den vara en ögon öppnare.



Den tredje var klassikern Voltaires "Candide". Ja vad ska man säga? Jag skrattar när jag tänker på hur unga själar påverkas av den här boken.
Man bör ha läst den innan man blir sexton första gången. Men man kan klart läsa om den senare men efter trettio finns inget skimmer kvar kan jag berätta.



Det är viktigt att läsa inte bara för det uppenbara nöjet utan för att lära sig att "fatta".
Om man aldrig läser böcker får man ingen läsförståelse och då kan man inte tillgodose sig information.
Detta kan faktiskt vara avgörande för den personliga utvecklingen. Jag kan inte nog poängtera vikten av att läsa böcker.

Jag har ett inlägg på min blogg om ett roligt spel som heter Sims2. Det är som ett modert dockskåp och förutom de möbler som finns i spelet kan man ladda ner ytterligare från nätet. Detta tipsar jag om i mitt inlägg och berättar lite snabbt hur man gör och vilka fadäser jag begått.
Jag hoppades klart på att någon skulle tipsa ytterligare om roliga nerladdnings sidor och förklara för den tröga kärring som jag faktiskt är hur man raderar filer man inte längre önskar.

Istället är det tonårstjejer som frågar om praktisk vägledning om hur man ska ladda ner från nätet. Vilket klart inte är så konstigt, även om jag trodde att alla barn idag satt inne med dessa kunskaper. Nej det konstiga är att de frågar samma fråga allihop! Svaret finns i själva inlägget plus i alla svar jag gett. Ändå fortsätter de att fråga samma sak.
Jag tycker inte att det gör så mycket jag kan väl fortsätta svara men jag blir orolig för deras läsförståelse.
Därför har jag bestämt att jag ska fresta alla små tjejer som kommer in på min sida med några trevliga böcker som förgyllde min tonår och hoppas på att detta ska få ett positivt utfall.

Melodifestivalen år 2009.

I år har melodifestivalen varit riktigt rolig!

Jag kan inte ens minnas att jag sett en hel melodifestival sedan jag var tolv. Årets festival måste vara en av de bästa någonsin.
Näst in till alla bidrag höll högre kvalité i år än vad länderna åstakommit åren innan förutom Turkiet och Holland.
Holland gick heller inte vidare det gjorde däremot Turkiet som inte var direkt dåliga men en ovanligt dålig låt för att vara Turkiet.
Tyvärr är ju inte Italien med längre som med Frankrike och Turkiet alltid legat på en lite högre nivå i dessa samanhang än resten av oss.

Mina tre absoluta favoriter var först och främst Moldavien med sina zigenska toner (grunden till all europeisk musik i princip) rockade de fett :) Ja jag var tvungen att höja ljudet och dansa med! Mycket bra i mitt tycke den bästa melodifestivallåten sedan Prāta Vētra eller Brainstorm som de kallas på engelska  som  var Lettlands bidrag år 2000.
Den melodifestivalen hölls i sveige och det årets ryska bidrag sjöngs av årets värdinna.

Sedan måste jag säga att Rysslands enkla Mamo var suverän. Ett det är den ända text och melodi jag minns och kan sjunga när som helst. Vilket borde vara ett måste i melodifestivalssamanhang. För det andra blir jag faktiskt  berörd och lite gråtmild så där som man ska bli av rysk musik.

Tredje favoriten var såklart årets vinnare NORGE!!!! Ja så charmig och upplyftande.





Det ända tråkiga med melodifestivalen i år var de två svenska kommentatorerna som satt och hånade resten av europa!
Mycket smaklöst och irriterade mig något fruktansvärt.
Ja ja vad är det man brukar säga om medelmåttor? Och nej Shirley du liknar inte Moldaviens sångerska du har inte ens hälften av hennes karisma. Och det du kallar skuttarunt är att dansa vilket klart inte kossor gör.
Ironiskt eller hur?.

Sofiero

Ja när vi såg att magnolian och rhododendron blommade förra veckan tänkte vi att det var dax att besöka Sofiero.
Mikaels mamma fyllde sextio och ingen av oss  hade varit där förut så vi tyckte alla att det lät som en lysande idé.

Det var enkelt att ta sig dit.
Först tåget till Helsingborg en vacker kuststad, sedan buss 219 till Sofiero.
Snabbt och enkelt, tog ca en timme och med inträde blev det 302 kr tur och retur / person.

Det motsvarade över mina förväntningar men jag känner att jag måste dit igen därför att alla rhododenderna blommade inte än.








Det var jättemysigt att gå i alla gångar under rhododendronträden, man kan knappt fatta att parken är så stor!
Först när vi kom in tänkte jag var är alla de där gångarna man sett på tv?
Längre ner kom man ut på en glänta där man kunde sitta och se ut över havet.
Det gjorde vi. Vi njöt av glittrande strålar genom de skira boklöven bakom och över oss. Och av de glittrande skimmret på det stilla havet. All lycka i ett det är fint när det händer.



Här finns även trevliga dammar och vackra rabatter.


Massor för barnen. Lekpark, Majas trädgård och inne i huvudbyggnaden kunde de klä ut sig till små prinsessor och prinsar.



Massvis med tulpanrabatter till min svärmors förtjusning som gilla de mörka med de vita.



Ett vackert växthus. Tänk er festerna man kan ha här på sensommaren och hösten.


Något som var väldigt fint var att de använt äpple som staket runt odlingarna.


Sparrisen var dryga halvmetern.


Och så såg vi en gullig liten ekorrunge som gillade bullar.

Det hela avslutade vi med en lunch på verandan med utsikt över en liten sjö, böljande skog och havet.

1 Maj

Var i Folkets park idag som sig bör och lyssnade på Mona Sahlin.
Vilker jubel! Vi välkomnade henne med varma applåder.
 
När jag såg henne blev jag faktiskt lite rörd och tänkte - Äntligen! Som vi fått vänta på denna kvinna.
Jag kan säga att hon är en lysande talare. Som lockade till många skratt och applåder.
Som alltid var där en knäppjök som kastade Toblerone på henne. Det tackade hon för. Eftersom hon just talade om utbildning raljerade hon med att säga något om sådan utbildning som kanske han hade behövt ta del av.

Ja det var en strålande Första maj.
Med vackert väder och en lysande Mona.


Och så inveg hon IF Metalls S-fackklubbs nya fana
där min man sitter i styrelsen.
Men han är inte med på scenen såklart.

Sedan avslutade vi med supergod sushi och cheesecake på Hai.

RSS 2.0