Höstbalkong.

Nu i helgen har jag städat undan lite på balkongen innan det blir för kallt och man inte alls har lust att stå där ute och frysa.
I lördags stack jag förbi Oasen och köpte lite blommor. Jag gillar Mobilia bättre jag tycker de har större utbud och är billigare. Det blev till en låda och en kruka så lite höstfint fick jag.







Annars är det min physalis jag går och tittar på. Den blommar faktiskt men några färdiga frukter blir det nog inte.
Det kommer att frysa vilken natt som helst sedan är det kört. Hade jag satt den i februari då hade jag fått
massor av frukter tror jag.








Två små lyktor är där så kanske vi får provsmaka vars en?

Jag har lovat bort mina två pelargonier som överlevt till en arbetskamrat. Den ene behövs planteras om till kruka men jag har ingen ny jord det får jag fixa innana frosten.



Ja mina citroner har jag flyttat in, även min dadel och mina chiliplantor ska till att blomma. Ja jag vet det är helt fel! Men jag satte ju allt i maj nån gång och det är alldeles försent.Hade jag haft inglasad balkong eller växthus så vet man inte om det kanske hade funkat men nu. Nej de kommer inte att hinna innan frosten.

Man får hitta på något annat kul och nästa år i februari, ja den sjätte min födelsedag och samernas nationaldag då ska jag sätta physalis frön. Så får vi se hur många frukter det kommer att ätas.

Nigella Lawsons tips.

Jag älskar Nigella hon är så överdriven. Och hade hon varit verklig hade hon lidit av en allvarlig matstörning. Att vara tvungen att ha en syltmacka i väskan fall i fall man blev hungrig Herre Gud. Hon är inte riktigt klok det är kul.

Härom ledes hade hon kvicka recept där bland annat kalamares gjordes. Smasken jag älskar bläckfisk. Jag tror att det är de tioarmade man äter som på engelska heter cuttlefish. Med ett sådant namn har man knappt hjärta att äta dem.

Trotts detta så en dag köpte jag ett paket bläckfiskringar för att testa.
Jag gjorde inte precis som Nigella jag blev bara inspirerad.
Jag tog lite vanligt mjöl, flingsalt, hackad persilja och chili. Stekte dem i rätt mycket olja sådär tre två minuter på vardera sidan.
Samma dag hittde jag misosoppa på hyllorna för orientalisk mat. Visade sig vara små buljongpåsar som man blandade med kokt vatten. Jag lade i färska korianderblad och finskuren salladslök. Vi båda tyckte det var super gott som ett kvällssnacks efter jobbet.

En vecka senare sade vi när vi för en gångs skull handlade tillsammans efter jobbet. Att det hade varit gott att äta det till middag så vi köpte två paket bläckfisk och en ask jätteräkor i saltlag.

Jag stekte bläckfisken först såklart och gjorde två majonnäser en med vitlök som Nigella och en med wasabipasta.
 




Jag kan säga att det var supergott men det hade passat mer för fyra än för två. Det gick inte att äta upp.
Utan soppan  och ett paket bläckfisk och en ask räkor  kanske kan ätas av två.
Men så enkelt om man skulle ha folk hemma som äter antingen räkor etter bläckfisk.

Läs även andra bloggares åsikter om Nigella Lawson, Nigella

Katrinetorp.

Länge har min arbetskamrat Karin tjatat på mig att jag borde åka till Katrinetorp en gård som ligger vid det nya köpcentrat Svågertorp för bilister.

Kerstin säger hon med sin glada Göteborgska - Du måste dit! Du kommer att bli helt beruuusad, där är en underbar trädgård. Du måste ta dej diit. Sjunger hon med sin dialekt från Götet.

Jaa jaa, vaggar jag till svar. - De skaa jau.

Till slut tröttnade Karin på mig. Nu när höstens löv börjar falla fick hon nog.
-Jag har kollat upp att du kan ta bussen dit. Du kan gå in på nätet och se hur du tar dig dit. Säger hon och sticker till mig en lapp med email-adressen till Katrinetorp (malmo.se/katrinetorp) inte så svårt att hitta.:)

Så det var allt bäst att maka sig i väg.
34an tog vi från Värnhem och fick en sightseeingtur genom Malmös sovstäder på köpet. Höja, Lindängen, Almvik och andra kontiga ställen jag inte vet vart de ligger eller känner någon som bor eller ens bot.
Vi hoppade av på stationen Almvik mitt i ingenstans där fans för fan hästar på bete. Så fick vi gå hundrameter på en cykelväg. Och där låg hon. Va är det en jävla bondgård tänkte vi, var fan är vi? Det är flera år sedan jag varit utanför mina egna revir och stadsdel. Jag tycker inte om att man blir vilsen och förvirrad och man vet inte vad som kan hoppa på en, överfallas av främmande väsen. 



Vi andades in och samlade mod och började trevande gå mot gården. Man ska nog ha bil om man ska hit sade vi till varandra och var överens om att vi borde inte vara här.
Bara löftet om en berusande trädgård gav oss mod nog att fortsätta fram.
När vi kommer upp på gårdsplanen korsas den av en man som såg trevlig ut. Efter som vi tycker vi nu är på landet blir vi väldigt förvirrade av att han inte stannar och hälsar och tar i hand som man gör när man är de enda mäniskorna på en kilometers radie. Han tycker att han är i stan och låtsas som att han inte ser oss av ren artighet. Vi nästan backar och väntar oss nästan ett  - Vad gör ni på min gård, vad vill ni?!
Förskräckta och vilsna tar vi varandra i armen och söker mod och vågar oss några steg fram. Då hör vi några kvinnor fråga om resturangen och vi andas ut. Finns där en resturang ja då är det en offentlig plats. Vi får vara här, jippi.

Tre hus låg där det åt vänster var tydligen resturangen, det åt höger verkade inte inbjudande. Huvudbyggnaden verkade vara ett museum typ här går vi in sa jag och den där mannen såg på oss. När vi kommer in är något fel vi hör någon slamra i köket sidan om så vi säger högt -undra om man får vara här? Får man vara här tro!  Människan i köket tycks nonchalera oss till sist blir det Mikael som får våga sig in i köket och fråga om man fick se sig om kring. Nej det fick man absolut inte. Vilken tur att vi fråga då sa vi. Och fortsatte - Får vi gå i trädgården? Jo det fick vi hur mycket vi ville.

 
När vi gick ut genom en av gluggarna i den tjocka höga häcken slog motorljudet emot oss och en trots hösten vacker trädgård öppnades framför oss. Jag kan bara föreställa mig hur den ser ut på sommaren. Och nu när kulturchocken lagt sig var det bara att njuta. Massor av dalior var där. Jag älskar dalior. Dalior och pioner är mina  absoluta favoriter.
















En dubbel mindre solros
.



Kronärtskockor som fick förfaras.






Väldigt vackra att se på lite synd ändå de är ju så goda.

Massor av pumpor och squash. Tyvärr har lite foton försvunnit.


Olika fina gräs.

Pärlhirs.




Lavendel som fortfarande blommar.

En annan av mina favoriter höstanemonen både rosa och vit. Jag föredrar rosa.




De här röda " svansarna" lös som eldar tyvärr gör fotot  dem inte rättvisa.


Vacker prydnadskol. Där var även fin grönkol smaskens men det måste frysa först innan man får äta den. Klart man kan frysa den i frysen såklart. Vi äter främst grönkål till julen man koker den i skinkspadet  och äter den utan spad som brun och rödkål. Jättegott mer för de vuxan, små barn brukar föredra rödkålen.


Här fanns även en stilla å med en  eller två små bryggor. Ja också en liten eka såklart.


Ja är man i Sverige eller? Både sena hallon och små jordgubbar som till och med blommade.
Och  frilands vinrankor det känns som om man var i Frankrike eller södra Tyskland.


En vacker staty framför huset.


 De hade även ett växthus av det äldre slaget som jag älskar de hade inte så bra luftkonditionering  luktade gammalt stall när smutts blandas med fukt.
Om man hade femtiokronor kunde man även kolla in den ostindiska utställningen. Vi gick inte in det får bli en annan gång. Däremot var vi kaffesugna och det var ett trevligt fik som väntade, Vi tog kladdkaka och en kokoschokladkaka med vispgrädde och gott kaffe säkert  Zoegas som passar vårt vatten. Löfbergs Lila smakar piss för oss i Skåne, Gevalia kan gå men nej man blir inte riktigt nöjd.


Det var en trevlig liten utflykt det får vi göra om man måste se hur vår och sommarn tar sig ut på Katrinetorp. Dessutom huset till höger var en liten butik som sålde udda koppar och andra antikviteter och hade jag haft min stora plånbok med hade jag kommit hem med ett och annat det kan jag lova.

Läs även andra bloggares åsikter om Katrinetorp, Katrinetorp i Malmö,

Helgfrukost.

Något som jag gillar är att göra frukosten till något speciellt. Dels därför att jag tycker att frukosten är det godaste målet på hela dagen om man får äta den på humana tider, alltså inte innan klockan åtta.
Därför är helgerna ett bra tillfälle att mysa till det för sig.
Man kan såklart äta frukosten i sängen, göra något romantiskt av det kanske. Eller varför inte duka fram ett härligt frukostbord för sin älskling.

Jag har varit singel större delen av mitt vuxna liv och därför utvecklat vanan att äta frukost ute. Jo att äta frukost i sängen är lika trevligt ensam som med någon annan. Men att duka fram ett "härligt bord" nej det giter man inte.
Till min stora glädje var min man inte lika svår övertalad som kompisar kunde vara och äter mer än gärna helgens frukost ute på ett fik.

Det finns många trevliga ställen som serverar frukost på helgerna här och många  är näst intill fullsatta.
Jag personligen föredrar ställen som serverar fram till ett/ två tiden och där man kan sitta länge.

Ett sådant trevligt ställe är det lilla kafeet vid Lugnet. Där i ett hav av medaljongtapeter och gula kurviga soffor, stolar och fåtöljer kan en stilla frukost förtäras bland ensama tidningsläsare, slöa par och stökiga småbarns familjer och tjattrande vänninor till det hemtrevliga klirret av porslin. Det hela avslutar du med en egen gräddad våffla med jordgubbssylt och vispgrädde.




Mmm. Det är lika viktigt med vackert porslin som det man äter. Jag älskar de här Ikea-kopparna och även om jag föredrar kaffe på morgonen så med en god kopp att dricka ur då kan det smaka lika gott med te.


Kommer man dessutom från Värnhemstorget är det en fröjdfull promenad dit under lindarna på Kungsgatan.

Ögat som symbolik.

Det är ganska så intressant hur saker och ting går igen inom olika kulturer.
Vilket visar på olika kulturutbyten genom tiderna.

Jag gillar det där ovala ögat. Det känns både härligt okult och lite matematiskt. Antagligen är det därför att jag alltid går runt och tittar på hus och blivit påverkad av frimurarsymbolen och andra symboler som får en att associera till just ögonsymboler. Som då har blivit min variant av det där ögat. Så för mig personligen så är det främst det allseende ögat  och för mig är det en symbol för den allsmäktiga skaparen den store arkitekten/ ingenjören.
Men som jag alltid brukar säga - Allt härstammar från de forna Egyptierna eller hur ligger det egentligen till med den saken?

                       


Ett mystiskt öga i Köping. Det är ganska så lätt att associera dessa två trianglar (eller tre) med byggmästar symbolerna på hus.
Men så är också triangeln väldigt vanlig inom symbolik och i okulta sammanhang.

Det allseende ögat såvitt jag vet härstammar från det forna Egyptien. Ra:s öga, han tar sitt ena öga och låter det gå över himlavalvet som solen, så solen och ögat är ett. Ra eller Re det vet man faktiskt inte eftersom  man inte skrev ut vokalerna men R betyder öga. Faraonernas fiende var också en orm precis som hos våra asagudar här heter ormen Apep. Var natt fick Ra kämpa mot honnom så att han nästa dag kunde vandra som sol över himmlen. Han har en fru som heter Hathor och en son som hette Horus 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Det_allseende_%C3%B6gat
http://koping.blogspot.com/2007_02_01_archive.html

Ra förändras med tiden och blir bland annat Ra-Harakhte där man slår ihop Ra och Horus detta blir en solgud med falkhuvud. Saken är den vilket är intressant lite senare att Ra är far till Horus. Men Horus är far till Ra. Horus mamma är dock Hathor som är en ko, eller symboliseras som ko bland annat. Ra är både hennes make och far men också om man vill hans farmor.
Hathor är barnavård, fest och kärlekens gud och föregångare till Afrodite. 





En annan viktig gudinna som måste nämnas är Isis. Även hon är mor till Horus och hennes make var Osiris. Isis har Hators kohorn men i bland bara koöron. Hon är kvinnlighetens gud och lär ut vävning, medicin och ordnar förhållandet mellan män och kvinnor genom äktenskap osv.
Isis kulten fanns inte bara i Egyptien utan runt hela Medelhavet och långt in i kristen tid. Hon är en av de största gudarna och hade t.ex. ett tempel i Pompeiji som jag skrivit om tidigare. Även hon med en solskiva precis som sin föregångare Hathor och Ra. Hon har bland annat skallra för att jaga bort onda andar och en magisk knut kallad Tat (Isis knut) 



Det hon har på huvudet här är en tron som tydligen är ett anogram på hennes namn. Med sina vingar flaxade hon sin döde make åter till livet.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ra_(mytologi)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Isis
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hathor
http://www.scarabedesigns.com/Egypten2/isis.html


I asatron var det Oden som var den högste guden. Han offrade sitt ena öga för vishet i Mimers brunn. Av intresse är att hans far är Burr och farfar Bure som kom från urkon Ödhumla när den slickade på frost och saltäckta stenar. Oden gillar att använda list och trolldom för att bekämpa ondskan.

Dessutom enligt Snorre i yngre Eddan var Oden en historiskt existerande människa som kommit fån "Tyrkland" = Tyskland och efter sin död blivit förklarad gud.


Ja dessa kor känns igen i ytterligare en religion nämligen Hinduismen " folk vid Indusfloden". Det är ju allmänt känt att kon är helig i Indien och dess mjölk, vad som också är allmänt känt är yoga och meditation och de sju chakran.
Men först ska vi tala om Shivas öga. Shiva är den vanligaste guden inom hinduismen faktiskt den ände eftersom han är alla de andra gudarna. Detta att vara både sonen, fadern och modern känner vi igen vid det här laget.
Shiva är förstörelsens och fruktbarhetens gud. Man känner igen honom på att han har tre ögon som symboliseras även med en treudd.
Det tredje ögat förgör han med men ögonen har även symboliska betydelser som dåtid, nutid och framtid. Ögonen är också solen, månen och det tredje visdom, ljus och makt.




Shivas kosmiska dans. Om Shiva skulle sluta dansa dör vi och universum.

Kastmärket tilaka, bottu, bindiya, bindi eller kumkum är just en symbol för det tredje ögat och det är oftast kvinnor som bär dem. Ogifta kvinnor har svarta medan gifta har röda, kan även vara ett streck.

http://www.teosofiskakompaniet.net/TredjeOgat_TG40.htm
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hinduism


Ett hopkok av världens religoner har skapat den vietnamesiska religionen Cao Dai som jag faktiskt inte har känt till.
Religonen är ganska ny och har ca två miljoner anhängare. Deras symbol är det gudomliga ögat. Från detta öga kommer universums ljus som gör oss till en del av gud.





http://fotavtryckiasien.blogspot.com/2007/10/del-1-cao-dai-en-religion-blir-till.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Cao_Dai


Inom Kristendomen talas det om det allseende ögat. Även detta ofta med en triangel som såklart står för treenigheten fadern, sonen och den heliga ande.



Även här är det det vänstra ögat som ni ser som avbildas. Varför vet jag inte riktigt. Kanske därför att hjärtat sitter till vänster?
På 1600-talet hade man gärna moln runt ögat jag vet inte om den här bilden blivit spegelvänd? Det är i vart fall det ända höger öga jag sett.



Jag mins att jag sett det här ögat på ett hus. Så jag tog min man ut på en promenad för att hitta det. Än sålänge har jag inte hittat huset, kanske har jag drömt ihop något.
Annars är det lättare att hitta vinkelhaken och passet som inte är ett frimurartecken fast att jag brukar säga det ibland därför att de liknar varandra.









Här ser ni att de är upp och ner vända i jämförelse med frimurarmärket även om just Pauli skolans inte är det. Men jag tror ju knappast att  en skolan har något med denna "herrklubb" att göra. Jag har för mig att det är samma som hammaren och murarspateln. Kanske arkitekt och byggnadmästarens märke? Och har såklart inget med ögon att göra. Det har inte frimurare i heller direkt men varför associerar jag sådana här symboler med "det allseeende ögat" kanske är det triangeln och förnimelsen av en triangel och ett öga? Den store byggaren alltets arkitekt, ja vem vet.


I Mellanöstern men framför allt runt Medelhavet tror man på det onda ögat. Alltså samma område som Isis-kulten var utspridd. Speciellt greker ska vara väldigt skockfulla. Det onda ögat har med avund att göra och bör avvärjas med tre tvin och den blå färgen, gärna ett blått öga. Vilket får en att tänka på den heliga blå färgen från snäckan i Egyptien och indigo plantan och färgen i indien.
Apotropeisk kallas de handlingar och förmål som avvärjer bland annat det onda ögat

http://www.in2greece.com/swedish/factstrivia/facts/evil_eye.htm
http://sv.wikipedia.org/wiki/Apotropeisk
http://popsan.blogspot.com/2006/03/onda-gat.html


Det tredje ögat brukar man ju säga är det andliga ögat och ska finnas i tallkottskörteln =Epifysen som bildar hormonet Melatonin som hos groddjur kan skapa färgväxlingar men hos människan är ett natthormon.
Saken är den att det faktiskt har varit ett öga. Inte bara ett utan två. Man tror nämligen att de första ryggradsdjuren (dit däggdjur ingår) hade fyra ögon, två på sidan och två mitt på för eventuella rovdjur ovanifrån.
Faktiskt finns det djur än i dag som har rester av dessa extra ögon t.ex. Tuataranen som finns på  öar utanför Nya Zeeland.
Detta djur som inte är en ödla fastän det ser så ut har ett tredje öga uppe på huvudet som kan skilja på ljus och mörker.


http://www.djur.cob.lu.se/Svar/Fonster/Sphenodon.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Melatonin

Enligt en del skall man kunna aktivera detta gamla öga, här är en sida som berättar hur.
http://paranormal.se/topic/aktivering_av_tredje_ogat.html

Jag var ju tvungen att testa det själv. Första dagen fick jag lite småkramper i hela kroppen men annars kan jag inte säga att något speciellt har hänt. Det roliga är att när jag senare skulle kolla upp Melatonin så nämns faktiskt kramper. Lite lustigt. Vad gör man inte för vetenskapen?


Fler kända ögonsymboler är ju bland annat i Sagan om ringen som Sauron, det röda ögat.



Känns det igen?
Mycket inspirerat av faraonerna. Ett det är ett kattöga, bågen som annars håller upp solen håller här ögat. Det hela har en klar reptilkänsla. Kobran en symbol för fertilitet och makt.

Mina brydderier är vilka är egentligen tidigast, faraonerna eller folket kring Indusfloden?



Här är Saurons kroppsliga kostym även den med horn.
På huvudet har han fyra större horn istälet för Shivas fyra armar. Dessutom har han två främre horn typ kohorn eller om man så vill djävulshorn.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sauron
http://sv.wikipedia.org/wiki/Det_allseende_%C3%B6gat

Läs även andra bloggares åsikter om det allseende ögat, ra:s öga, shivas öga, det onda ögat, odens öga, saurons öga, isis, hathor, horus, tallkottkörteln, epifysen, melatonin.

RSS 2.0