Balkong i blåst.

Ja det blåser och det blåser och det blåser.
Vad ska en stackars odlare ta sig för? Det ända som går.
Sätta sig vid köksbordet med en kopp kaffe och lyssna på Melodikrysset. Det ända jag kunde var Laleh.
 
Nej tänkte jag och satte min stackars man i arbete, han fick skura balkonglådan.
Så planterade vi/jag kryddor och lite sallad. Hm, vi får se hur det går jag kan ju knappast påstå att jag hade så lämplig jord hemma.




Ser det inte härligt ut? Ja jag vet att sådana här butikskrukor inte är gjorda för frilands.
Men vadå man måste försöka. Och varför ska allt va så pretentiöst?


Persilja både krus och flatbladig satte jag men jag får ta bort den flatbladiga den gillade inte alls utelivet.


Basilika. En vanlig omelett med tomat, basilika och parmisanost. Supergott.


Citronmeliss. Denna krydda är djupt underskattad.
Vacker och god som dekoration på jordgubbstårtan, i drinken eller i isteet.


Sallad.Det var ingen bra idé den sloknar redan. Bör nog ersättas med gräslök
.


Dill förtåst det måste man ha.


 
Koriander. Jag ÄLSKAR koriander jag måste dränka huvudet i koriandern var gång jag hittar den.
Koriander är för mig som kattmynta för katter nästan. Den doften av gammal disktrasa gör mig tokig. 
Förr var man tvungen att gå till de asiatiska och arabiska affärerna på Möllan för att hitta koriander. Stora härliga fång. 
Numera kan man hitta minikoriander i kruka, tja jag vet ikattsingen om det duger.




Jag har fler glada nyheter om mina experiment.
Gissa vad som hände med mina dadlar? Jo minsann de har kommit upp så nu får jag egna små dadelpalmer här hemma. Vi skojade på jobb att jag skulle donera dem till Trelleborg sedan. De vill ju vara Sveriges palmstad.


Det lilla extra ni ser är vanlig avlång chili som jag satte sist jag åt en.


Min physalis. Jag satte egentligen dem i en kruka som fick stå i miniväxthuset.
Men ett frö hade fastnat på fingret och hamnade med avakadokärnan.
Gissa själv vilka som trivts bäst? Rymmaren så klart.



Physalis, väldigt c-vitamin rik.


Här är min balkong
.



Inte så bred men lite längre och vilken frukost som helst smakar bättre här än någon annanstans.

Science fiction och fantasy.

Jag såg  på ett så intressant TV-program om en fransk serietecknare och om hans karriär. 
Här talades det om både "Aliens" och om "Blade Runner". 

Livet flyter runt i sina cirklar som vanligt. Nu de senaste dagarna har jag försökt ordna upp vårat bibliotek.
Och när man går runt och fixar med böcker, pärmar, gamla papper som teckningar och dikter ja några gamla försök till böcker. Ja då i ett av mina tidskriftsställ har jag ett fåtal av mina och mina systrars gamla serieböcker. Där en del fyller en med drömmar från svunna tider. Ja ni vet säkert hur det är när man städar och hittar sina gömda skatter.
 
Naturligtvis fångas jag när jag slår på TV2 och ser denna repris från K -special om Moedius redux- fantasy-tecknaren. Han nämner att han på 70-talet känner att han har bisarra sexuella fantasier Bland annat, han nämner mycket mer.
Men just detta förlöser många gamla frågor och när man ser  hans olika bilder så blir det de där runda bopparna och den här speciella seriekvinnoporret allt tydligare för en vart det kommer ifrån.
I slutet av programet nämns även "serietecknarfrun" som den girige. Om att hon måste vara stark och att hon måste ha ett affärssinne eftersom tecknaren är ett barn.
Ja ja detta är ju bara en persons åsikt men jag kan tro att han hade rätt.

Vad jag försöker säga är att som tre nyfikna barn som jag och mina systrar var så letar man efter tanken, strukturen eller hur? Precis som alla andra före oss.
I detta sökande kommer serieboken sig naturlig eftersom det i den finns: tecknadkonst, deckare, science fiction och humor ja allt som finns i skönlitteraturen. Men även uppbygnaden av bildsekvenser och det hela är fantasi och koncentrations utvecklande.
Det var bara ett problem.
Hela den här världen var gjord för pojkar / män.
Allt, från Lilla Fridolf till Conan the Barbarian. Och alla tjejerna allt i från Modesty Blase till Röda Sonja var ju vekligt sexualiserade för sin tid. Även om de två nämnda är väldigt starka kvinnor så är det där.
Detta menar jag är ett problem. 

Man märkte tydligt att dessa tecknare och filmskapare kommer i från någon form av konstfack eftersom de har bevisligen kunskaper om andra konstnärer. Tex får han teckna en  Iron man för ett amerikanskt serietidningsbolag.
Där utgivaren kommenterar första bilden som för mig är direkt tagen ur sciens fiction  filmen Metropolis av Thea von Harbou och Fritz Lang.
Det är en kvinnlig robot i Metropolis - Iron man är en man. Inget får vara kvinnligt  eftersom skaparna inte identifierar sig med kvinnor. Logiskt eller hur.

Ja nu förstår jag varför  Blade Runner är min bästa film. Och varför jag älskar Conan, Judge Dredd, Star Trek och X-Men osv. Jag kommer i från serievärlden såklart. Ännu ett exempel på att konst i detta fallet bildkonst i form av  tecknade serier och fysik i detta fall science fiction hör i hop.  Här är kärnan till det problem jag nämnde om runda tuttar osv.

Mina områden är: Fysik, Kemi och Biologi => Konst och Filosofi=> Litteratur, Film och Musik.
 
Science fiction är ofta inte alltid men Aliens är det, Teknik och Fysik.
Vilket ofta faller inom krigsramen med kompisen geografi (krigs strategi/ krigs territorium) vilket ofta är rymden i detta fall. Detta är i vår värld ofta manliga intressen.
Medan den kvinnligare sfären är  Fysik och Biologi. Vilka har två kompisar teologi (andlighet/sociologi)  och kemi (medicin). Vi får därför inte något verkligt utlopp för våra fantasier, teorier, önsknigar och drömmar.
Vi får nöja oss med att färga garn lite New age, Sex and the City och mat Tina.
Nej jag är inte nöjd även om jag är en vattuman så tilltalar inte New age mig, Sex and the City står mig upp i halsen och mat Tina är tråkig (inte lika tråkig som Niklas) det ända som skulle roa mig är att färga garn men inte var dag.
Och hur rolig är den science fiction filmen?

Så om man tänker efter är inte det så konstigt med alla dessa fixa hemma programen och denna konstanta konsumtion. Det är en makt fråga- Vem har rätten att tänka och att agera på denna tanke.

Om man vill se pogrammet visas det igen i morgon tis den 24 juni på TV2 kl 23:35.
Jag rekomenderar också Isabel Allende (Andarnas hus) den 29 juni och den1 juli.



http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=69760&from=program_ao

Pioner och presenter.

Min man kom ju äntligen hem tillslut.
Eftersom han varit i Belgien, valonernas boning, våfflornas bädd och chokladens fröjd. Fick jag massor av choklad, mmm. Dessutom, efter som jag är en cocktails tant fick jag den största Martini jag någonsin sett.

Jag har dessutom utökat mina piondekorationer med att köpa en dagbok med vackra pioner på. Ni ser även en broderad väska som jag broderat själv och riktiga pioner så klart.

Jag kan tillägga att min man kom hem för en vecka sedan och att all den där chokladen är slut.  Vi har även cocktailat lite.

Recept:

1 Krossa is i två plastpåsar.
2 Häll över isen i trekantiga cocktails glas.
3 Täck isen med Martini men fyll inte glasen.
4 Fyll upp med Guanabana- Pineappel "Festis" eller
   riktig guavajuice om du har. Då blir det ännu godare faktiskt.
5 Drick och njut för den varar inte länge.







Blondie.

Punk, punk, punk.
En av killarna i bandet tyckte vi var skitsnygg, han med sladden.
Oj, oj ,oj. Vad ung man var.
Tiden går men punken består. Ha om det ändå var sant. Det kvittar för colare tjej får man leta efter och musiken är passande en regnig sönagkväll så här mitt i sommaren.




Påven Johanna.

Jag fick boken i födelsedagspresent av Susanne. Jag hade faktiskt själv tittat på den ett par gånger och blev därför extra glad.
Man pendlar mellan skratt, vanmakt och tårar. Och fast än det är en kärleksroman, för det måste man säga att det är. Får man känslan av att det är en sann historia.
Det tycker jag är ett gott betyg för en bok. Det finns böcker som säger sig vara  biografiska och slavar under fakta som faktiskt kan kännas mycket tvivelaktiga.
Donna Woolfolk Cross som skrivit boken säger själva att den bygger på vissa sanna teorier som ändå aldrig går att varken bevisa eller motbevisa.
Det ända hon kunde göra var att linda in det i ett skönliterärt duntäcke. Ja inte med de orden men med den innebörden. Den stora frågan är om Påve Johanna har funnits eller inte och jag tror att det har hon sannerligen gjort.
Människans påhitt för att kunna uttrycka sig är oändliga. Se bara på detta här, Bloggar och Internet. Allt för att kunna möta andra för att nå ut till sin omvärld.
Om nu en kutur i en tid är så motvillig. Ja direkt fientlig mot dig och ditt varande då får man anpassa sig så att man ändå får utföra det man måste. Det vill säga - kvinna får bli man, man får bli kvinna.
Om vi har så svårt att acceptera människor för hur de är, vad förväntar vi oss att de ska ta sig till?

En mycket bra bok som både berör religon/makt och könsroller.  

                                       

Amélie från Montmartre.

Den här filmen är både rolig och vacker, Vacker på det där viset som franska filmer är. Ja man kan faktiskt säga att det är en klassiskt fransk film.
Men brukar franska filmer verka så inspirerande? Vadå inspirerande säger du?
Jo för i filmen känner Amélie Poulain att hon hindrade sina föräldrar från att resa jorden runt. Och nu när fadern blir ensam och mamman dött reser han inte då heller.
Såå, hon snor hans trädgårdstomte. Ger den till en flygvärdinna som i sin tur skickar den vidare med andra värdinnor och piloter. Alla som har tomten skickar fadern vykort och foton från tomten.
 
Efter den här filmen började massvis med trädgårdstomtar resa jorden runt för att plötsligt dyka upp i sina trädgårdar igen som om inget hade hänt.
En av dem hamnade till och med i "Landet runt". Ni vet det lama pogrammet med en introlåt som någon personal på STV gjort i sitt garage på sin gamla synt från tonåren.




Vår skånska stolthet Anna-Lena Brundin skrev den läsvärda boken "Anna-Lenna från Montmartre".
Där hon och hennes vänninor shopparlos, dansar med brandmän och gör denna stadsdel av Paris.

En sekvens ur boken beskriver Anna-Lena hur hon tar sina fnittriga vänninor till Cimetère de Montmartre för att besöka den sora stjärnan Dalidas grav.
Som hon själva den gången hon blev presenterad för denna grav vet de inte vem Dalida är. Och det vet troligtvis inte vi läsare i heller. Ja, jag gjorde det inte.
Hon berättar om denna kvinna, denna artisten så att man blir ju så nyfiken.
 


Ja så en dag när jag letar på YouTube efter franska pärlor så kommer jag ihåg!
Ja just det, letar upp boken hittar namnet, skriver in det och trycker Search...
Och det är en man. Det är en drag. Som polskan i OS 1936 Stanislawa Walasiewiczówna. Även kallad bland annat Stella Walsh.

Detta är helt och hållet min egen åsikt.
Troligtvis är det ingen annan som tror att Yolanda Christina Gigliotti är man. Hon har till och med varit Miss Egyptien.
Ni får se och bedömma själva. Vad tror ni?




Stella Walsh bodde i USA men man kunde inte bli medborgare innan man fyllt 21 år. Så hon tävlade och vann andra pris i 100 m för Polen i OS Berlin 1936.
Även då har jag för mig att det blev lite rabalder eftersom man tyckte att hon var lite väl manhaftig.
När hon dog 1980 den 4 Dec visade det sig att Stanislawa var av Ambiguous genitalia = intersexuell.
Inte alltför ovanligt, ca tio barn om året föds i Sverige som tvekönade.



Sedan har vi det gamla vanliga, när pojkar redan som små tvingas växa upp till en eller anna form av prostitution som "kvinna" . Vanligt i samhällen där kvinnan degraderats till jag vet inte vad? Lite mer än en hund men mindre än en häst. Där hon är så "smutsig" att hon helst inte ska synas som man får ersätta henne med pojkar.
Dessa kan man då förnöja sig med, de dansar, spelar teater, de sjunger (Kastratsångare tex) och de behagar en sexuellt förstås om det så önskas.
Bland dvärgschimpanser kallas det dominansparning och har ingenting med homosexualitet att göra men med våldtäkt (Jag tror dvärgschimpans varför jag tvekar är därför att det är honorna som är dominanta och det är honorna som lämnar flocken, så det borde mer logiskt vara vanliga schimpanser. Och jag hittar inte TV-pogrammet som jag såg det i). Ja ja åter till saken jag såg ett program om pojkar i något mellanöster land allt från något Indiskt likt land till typ något Egyptiskt, men sådant är omöjligt att hitta i efter hand. De olika TV- och radiostationerna och bolagen är ju så extremt snåla med sina arkiv att det är på gränsen av en samhällsfara att undanhålla information på det viset.
Vi säger att det är i Indien, Kalkutta för där vet jag att man kan få en "privat dansare" och att dessa dansare kommer i från danssläkten. Fattiga människor där barnen nästan aldrig vet vem som är deras far och pojkarna blir en ekonomisk börda.
Antingen får de spela något instrument eller så får de bli flickor.

Det hela kan skötas lite snyggare klart som i filmen "M Butterfly" med Jeremy Irons, som utspelar sig i Kina. Jag fick för mig att filmen på svenska skulle heta Min perfekta kvinna eller Den perfekta kvinnan men jag hade tydligen fel. Den handlar om vill jag minnas den franska diplomaten som förälskar sig i en sångerska från Beijing Operan.  Ja det är en man såklart. Men det har den franska diplomaten lite svårt att begripa.
 
Så jag försöker säga att det är inte så omöjligt att folk utger sig för vad de inte är.



http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/artikel_323258.svd

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/artikel_324814.svd

http://inis-org.se/Kunskapsdag_RFSU/PDF/IS_och_INIS.pdf

http://www.lastfm.se/music/Dalida

Doktor Gardell.

Ja Jonas Gardell har skrivit en teologiskbok och blir i morgon tror jag, hedersdoktor i Teologi.
Bravo och grattis säger jag.

Jag har precis sett en föreläsning av honnom på TV2, TV24 direkt.

Den här mannen är underbar. Jag tycker han är en sådan inspirerande människa.
Inte agitorisk inte direkt predikande ett rättså värde laddat ord faktiskt, nej jag kan inte hitta rätt ord men han är.

Hans Guds uppfattning och bibeltolkning stämmer överens med min egen andlighets tro som jag personligen tycker blir bekräftad i fysiken. Speciellt i strängfysiken. Han öppnar dörrar han stänger dem inte. Som kvantfysiken och strängfysiken säger: är det möjlig så sker det också. Punkt slut. Svensk TV1 och 2 har även visat intressanta program om detta. Jonas själv uppviglar och lugnar med samma hand precis som Jesus. Man blir själsligt och andligt frisk och glad av att lyssna fastän att du just gått med på att sexförbrytare och våldsmän är lika älskade av gud som du och moder Theresia.

Gå in på länken här under direkt och så kan man se pogrammet i STV play.Bra va.


Annars har jag tagit ledit i dag och imorgon för att vinka iväg min man till Bryssel. Håller just på med den sista restvätten. Det har duggat lite i dag man har lovat regn. Marken blev inte våt ens så torrt och varm är det. Blåser en hel del förståst. Mina solexem håller på att lägga sig men nu är mina fysiska förutsättningar så att jag inte vill bada i öresunds sjötrafiks kölvatten. Får hoppas på badväder nästa vecka.

Min älsklin var nyss och växla och kom hem med två stora buketter med Bondpioner. Min favoritblomma och två bakelser. Han sa att han först gått in på kafeet sidan om Hollandia för att se om de hade de dära chokladmuss med hallon. Han hade försökt fråga expediten men hon undrade om han kommit för att klaga, så han gick över till Hollandia.
Ja, ja kära barn Guds vägar äro outgrundliga.




http://www.jonasgardell.se/doc/diary.jsp?id=563

http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=20923&a=1164467&lid=puff_998905&lpos=extra_0

Start / Nyheter / 24 direkt / 24 direkt arkiv
Berit Ås.De fem härskarteknikerna.
http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=12581&lid=lista_675043&lpos=6

Feist.

Var bara tvungen att lägga in dem igen.
Jag älskar det hära och vill att alla andra också ska förstå hut bra det här är. Videorna, skulle få pris.
Ja de med blommorna, ja jag tänkte jag har ju så mycket blommor på min blogg så de passar in.




Bästa filmerna jag såg i fjor.

Jag sa ju att jag skulle lista upp filmerna jag såg förra året som jag tyckte var bäst. I vilken ordning de var bäst vet jag inte, jag kan inte tänka så.
Men nu när jag var inne på IMDB och hämtade bilderna så tänkte jag: Herre gud det är ju bara snyftfilmer och sagor. Ja det har väl råkat bli så helt enkelt. I och för sig gillar jag dramor men förra året var nog ett drama år.

Den film jag minns mest är: La Vie en Rose.
Både min man och jag grät. Det var det mest tragiska livsöde man kan tänka sig en människa haft. Jag tror jag grät från introt till filmrollstexten. Om man inte har sett filmen ska man inte låta detta avskräcka en för det var värt varenda tår.
Hon som spelar Edith Piaf är så bra att man ryser, för mig är hon helt okänd men man får lägga namnet på minnet för henne vill man se mer av. Marion Cotillard heter hon det låter som choklad. Gérard Depardieu spelar också med, även en av minna favoriter Emmanuelle Segnerrs är med. Hon spelar den snälla kvinnan som tar hand om Edith Piaf när hon bor på farmoderns bordell.


 


Den andra filmen som verkligen rämnar min föreställnigsvärld var Parfymen. Den egentliga titeln är Parfymen:Berättelsen om en mördare. Det är en roman skriven av en tysk författare vid namn Patrick Süskinds. Man har sagt att den skulle vara ofilmbar.Nej det var den inte!
Huvudrollen: Jane-Baptiste Grenouille. Spelas av Ben Whishaw. Annars är det kända ansikten som Dustin Hoffman, Alan Rickman och berättarrösten John Hurt. Ett litet tips dock, du måste låta dig hänföras.








En annan film som också kräver en viss hänförelse är Pans Labyrint. - The Labyrinth of the Faun-
Den är så hemsk att jag knappt vill tänka på den. Den är så spännande att man knappt kan sitta stilla.
Den Spanska världens mystisism är på gränsen till ja kanske är ordet ondska? Från den Spanska inkvisitionen till Isabel Alleandes triologi som slutar  med Andarnas hus, den är lockande och i den här filmen lite naiv och barnslig.
Filmen utspelas i Frankos Spanien. Kriget ligger nog i sina efterdyningar. Lilla Oflias mamma har blivit gravid med den onde och sinnnessjuke kapten Vidal, som vill döda de sista rebellerna uppe i bergen. En av rebellerna har en syster som blir Ofelias ända vänn i en galen grym värld som hon ska lösa genom att utföra Tre eldprov. Ofelia spelas av: Ivana Baquero, kapten Vidal av: Sergi Lópes och Mersedes vännen av Maribel Verdú.




 



Lady in the water är också en saga. Förlagd till nutid för ovanlighetens skull. Se den om du inte redan gjort det.
Den var verkligen bra och spännande.








Harry Potter and the Order of the Phoenix. Ja jag önskar att jag kunde va tretton igen och njuta ännu mer av denhär serien, men då hade jag läst böckerna också.  Kvinnan som skriver dem är knappast feminist så jag hade väl blivigt så förbannad att jag bandlyst allt vad heter Harry Potter. Så allt är som det ska ialla fal.
Det finns inget bättre än att mysa upp i soffan en mörk snöig vinter höst kväll och dricka varm choklad med vispgrädde och se alla sina Potter filmer.




Ännu en barnfilm: Syskonen Bandelaires olycksaliga liv.  Mycket rolig kreativ film därför funkar den för alla åldrar.







Fur med Nicole Kidman Var en besynnerlig stilla film. Det handlar om en reklamfotografs hemmafru som kommer från en välbärgad familj spelad av Nicole Kidman. Hon är uttråkad och djupt olycklig när hon trollbinds av deras nyinflyttade mystiske granne.
Med föresättningen att hon tagit upp fotografering söker hon sig till denne som för henne ut i en värld långt bort från en medelklass hemmafru man kan komma.
Maken spelas av Ty Burrell, grannen av Robert Downey Jr.






Oj Jag höll på att glömma. Pirates of the Caribbean: At World's End. Ha det är alltid kul med lite äventyr och fäktning. Alla tre filmerna är roliga att se.Detta är den ända jag inte har sett på bio, men det gör inget. Den passar på dvd också.





Sugar Cubes = Bjork.

Här är en annan av mina favoriter. Som en liten älva lyser hon upp poppvärldens himmel. Själv gillade jag henne redan i tonåren med
Sugar Cubes och tycker att hon bara blir bättre och bättre med åren.

Här kommer massor av låtar jag kunde inte bara välja nåra få.







Tristan Zimmermann.

Nej det är inte Tristan och Isolde.
Detta är designern till de snyggaste och de tuffaste krukorna hittills. Jag såg dem på emmas blogg. Kunde knappast låta er gå ovisa om deras existens. Själv hade jag mer än gärna haft "Blottaren" hemma i ett av mina fönster. Alla motiven ska vara inspirerade av storstädernas parker kanske after dark? Vem vet?






Ja de här porslinskrukorna är snygga och kan bli dina för det facila priset av sexhundrafemtio spänn per styck uppfattade jag det som.

Den nya världen.

I går kväll efter jobb stack jag in och lånade filmen.
Jag skulle ändå vara själv hemma och var så nyfiken.
De hade hunnit stoppa ner filmen i källaren, men den var ju inte alls så okänd som jag hade förestält mig.
Jo den var mysig, helt ok.
Det handlar om en fattig Italiensk familj bestående av farmor som är en klokgumma, sonen och hans två söner var av en är stum.
Som många fattiga människor under den här tiden drömmer de om den nya världen Amerika.
De bestämmer sig för att utvandra och på vägen till avresan träffar de en något mer världsvan ung kvinna som söker deras besydd kan man säga.
Efter som immigrationen var så stor till amerika låter man immigranterna gå igenom en hel del byråkrati och intelligenstest. Vilket kan bli lite dråpligt eftersom dessa människor kommer ifrån väldigt enkla förhållanden.
Oftast handlar sådana här filmer om själva båtresans hemska strapats eller om det hårda liv som väntade dem som t.ex. Kunta Kinte, Utvandrarna och Drömmarnas horisont. Men denna handlar om själva insläppet som en dokumentär En dag på immigrationsverket. Med dess våndor och vanmakt. Om man såg Vaterland på TV för ett tag sen där världen räddas från rasränsning och eugeniskforskning för att man lyckas lägga fotobevis på koncentrationsläger i presidentens knä så skrattar man ju.




Ännu en solig sommardag.

När jag vaknade ville jag inte alls upp. Men så kom jag på att jag har ju bjudit hem lite folk.
Ja då fick jag gå ut och köpa lite tekakor i det lilla bageriet vid Paulikyrkan där Mikael och jag gifte oss.
Det är ett gift par som driver dett lilla bageriet så de har inte öppet så länge bara till nio på helgerna tror jag. Om de är gifta eller inte ska jag skita i men så säger man ju. Eller?
När jag går mina morgonpromenader händer det att jag slinker in för att köpa tekakor framförallt. De har mycket goda bullar också men deras tekakor är de ända som smakar tekakor i det här området. De har dessutom världens godaste äppelkaka.
När jag kom hem var jag ju tvungen att norpa några bullar. Mmmm, jag tog philadelphiaost på och jordgubbar, smaskens. Men de är ändå godast med bara smör.
Oj oj oj, så varmt det var på balkongen där satt jag och löste korsord medan jag spisade min frukost.
Vi havtolv var det dax att väcka min älskling han var alldeles varm och go. Och påstod att han ville ha kaffe och bullar. Så då fick han det. Några med jordgubbar som mina och en med lax.
Ingen har bekräftat att de ska komma. Kanske får jag spela krocket alldeles själv!
 



En av mina fina  Laura Ashley koppar.
Jag hade åtta men en gick i kras.Jag samlar alla fina porslins saker som går i sönder för att göra något fint av lite senare.
Kanske ett fint trädgårdsbord i mosaik?


Charlotte Gainsbourg.

Många känner nog till hennes föräldrar, Serge Gainsbourg och Jane Birkin.
Främst för den odödliga duetten: Je Taime Moi Non Plus.
Men hon själv är nog ganska okänd för den stora massan utanför Frankrikes gränser och kulurfreaks. Där har man gjort en miss, därför att denna kvinnan är mycket intresant.

Själv hade jag bara vagt minne av henne som återupplivades när superpogrammet Babel intrevjuade henne inför en ny film.

Och när jag såg filmen i videohyllan ville jag bums se den: The Science of Sleep.
Jag gillade den det är faktiskt en av de bästa filmerna jag sett de senaste fyra åren. Kan varmt rekomendera den.
Jag har hittat sex filmer med henne varav tre går att köpa på ginza t.ex

image109
Mycket bra rolig och lugn film 189kr på Ginza, finns att hyra i din videobutik.


image110
Den här vill jag verkligen se.99kr

 
image111
Tja varför inte? 29kr, ligger på lager får den inom fyra dagar. Kanske köper jag den.


Fler filmer är:

I'm not There                     år 2007
21 Grams                            år 2003
Ma femme est une actrice    år 2003


Här kommer lite musik.






Malmö har sina goda sidor.

Det finns små smultronställen i alla städer bäst är det om ingen annan vet om dem så att man har dem för sig själv.
Men jag är inte som andra svampplockare. Faktiskt plockar jag inte svamp alls.
Så jag ska dela med mig.

När jag inte orkar så mycket och känner mig så där lagom säll, som så här varma sommardagar. Då är det så skönt att bara strosa runt, ja inte för långt. Bara så där njuta. Då går jag ner på Kungsgatan och promenerar under lindarna. De ger lagon skugga och man känner sig så där lagom fridfull.
Sedan ner mot Amiralsgatan kommer ett trevligt kafe Element. Men in dit behöver man inte gå även om de har ute servering. Nej för där mitt i Malmös gaturus med hårt trafikerade gator finns en liten minioas.

Omhuldad av stora träd ligger en liten liten parkodling som badar i sol.
De stora träden håller stånd mot buller och vind. Här kan man bara sitta när de kära skolbarnen har sommarlov och på helgerna och bara va. Det är så stilla. Oftast är det riktigt fina rabatter.
Förra året bestämde man sig nog för att göra en perrenrabatt. Men så blev det en så fruktansvärt regnig sommar så det tog sig aldrig. Två av de tre stamormbunkarna dog. Men i år har den tagit sig.
Innanför träden har man planterat lägre prydnads träd/buskar som Syren och många fler fina sorter som jag inte direkt kan namnen på.
Ja här kan ens fot rita mönster i sanden medan man byter strödda ord eller så kan man bara blunda, andas och lysna på vindens brus i trädtopparna medan man solar sina ben.

Detta ÄR Malmö.

image99

Den här höga busken eller om man räknar det som ett pydnadsträd.  
Har inte den blekaste vad den heter.

image100


image101


image102

Ett sådant här träd hade min Mormor i sin trädgård i Elestorp.
Min mamma brukade kalla det för bollträdet / snöbollsträdet.
Kanske de heter Bollsyren.
De luktar jättemycket om man tar in dem luktar hela lägenheten nektar minns jag.

image103


image104


image105


image107


image108

EA games schysta speltillverkare eller gnidna snåljåpar?

Jag har de senaste sex åren spelat The SIMS.
Det var min roliga storasyster Birgitta som introducerade spelet för familjen.
Jag har för mig att antingen fick hon grundspelet i en Pc-tidning hon prenumererade på eller så fick man köpa det superbilligt för en femtiolapp sådär.
Vi alla tyckte det var jättekul både vuxna och barn.

Sedan kom alla expansions spelen, ännu mer kläder, möbler, golv och tapeter.
De kunde åka till nya spelplan som Hot date, Hollywood, vacasion osv tills det sista och det roligaste spelet Making Magic. Jag har försökt att hitta introlåten
men här är lite andra låtar och reklamsnuttar istället så att alla kan vara med och förstå vad jag skriver om.



Där kom en hel del expansions och nu kostade de inte en femtilapp snarare tvåhundra kronor.
Inte bara det, spelen fulkomligt åt din dator.
Man tyckte man hade världens ramminne och grafikort. Två expansions senare gick det inte att öppna spelet ens.
Snart var det inte lönt att köpa till finesser utan det blev en helt ny dator. Det var lika för alla.
Det gamla sims spelet kostade oss vars två uppgraderingar och minst en helt ny dator. Jag köpte själv en ny men där emellan fick jag flytta över spelet på min mans nya dator eftersom min egen inte hade arbetsminne nog.
Ja ja, kul var det i alla fall.

image97
En femtiolapp
.

image98
Tvåhundra spänn.


Sagan slutar inte här för det kommer klart ett nytt bättre spel The SIMS2.
Jag har aldrig upplevt fjärilar i magen inför en resa, karusell osv. Jag är ganska rejäl när det gäller sådant. Mina nervråtiska läggningar är på helt andra plan.
Men inför det här nya spelet var spänningen så stor att jag faktiskt upplevde fjärilar i magen. Förväntan var så stor eftersom man hade avslutat det förra med en sådan insikt i att kombinera spänning, klurerier och det där i människan som drar sig till det religöst okulta. Jag har ju redan visat er Mylene Farmers videos: Dockan och den där andra med bikten. Och som Harry Potter. Katolska mystisismen och symboliken, som Dan Brown går in på i "da Vinci koden" det är därför den är så bra, men inte de andra böckerna. Därför att det finns något i våra hjärnor som älskar just detta. Från Faraonerna i Egyptien till den lille prästen i Vatikanen och tonårs New age tjejen som leker häxa. Alla dessa tre sakerna i ett perfekt litet indigoblått paket. Vad kunde efterträda detta?!

Så kom spelet. Ja vad ska jag säga. Det var en kompis som lyckats komma över ett fuskspel som var först ut. Och hon sa över telefon att hon tyckte det var ovant med 3D man visste knappt var man var. Och hon blev så förbannad över att männen blev med barn när de blivit abducted av aliens att hon sa: de kunde lika gärna haft armar till ben.
Sedan fick jag mitt i present av min man och det var något helt nytt. Man kunde göra egna utseenden man rörde sig i rummet, ja det var jättekul.
Så kom alla expansions spelen- och de åt ramminne precis som de gamla spelen. Datorn blev trögare och trögare. Och var gång du startade spelet laddar EA games upp sig och visar det senaste downlodsen som finns vilket var en Ford. Rena reklamen alltså. Och såklart fick ens Norton tuppjuck var gång. Tillslut fick nog mitt Norton nog och gick till angrepp direkt mot spelet för datorn gick aldrig mer att öppna över huvud taget. Då hade jag köpt tolv nya spel som har kostat två till fyrahundra kronor styck. Tror du att jag fick ladda ner den där bilen, Forden som EA games säkert betalat nollkronor för? Nej självklart inte. Ja de säger: Du måste registrera dina spel. Så då gjorde jag det, alla som står på hyllan närmst de är fjorton stycken det får räcka tänker jag. Nej tydligen inte. Då måste jag registrera på The Sims svenska hemsida också och där gå med på att de tänker lämna ut dina uppgifter lite var stans. Va? För att ge mig en jäkla reklam grej! Snacka om att va snål!!!!
Jo jag fick köpa en ny dator och där rök min Nilen kryssning, pyramid besök och museiet i Alexsandria. För en jäkla ford som dom ändå inte tänker ge mig.
Ett stort tack till EA games.


Läs även andra bloggares åsikter om
Sims, Sims2, spel, Ford, reklam, blogg, bloggosfären, blogga, EA, snålt

RSS 2.0